Tihany

Tihany nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme. Vonzereje elsosorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel.
A Balaton - Közép- Európa legnagyobb sekély vizu tava - tektonikai süllyedésekkel keletkezett, mintegy 25 ezer évvel ezelott. Ebbe nyúlik be a Tihanyi- félsziget, amely a tavat két medencére osztja. A mediterrán táj markáns képét a vulkanikus erok évmilliókkal ezelott alakították ki, amelyrol napjainkban a két óriási méretu kalderra tanúskodik.

LÁTNIVALÓK

Bencés Apátság barokk temploma
Lécs Ágoston apát irányításával megépített barokk templom belso berendezését Sebastian Stuhlhof faszobrász és mubútorasztalos készítette 1754-1779 között.
A berendezések és a fából faragott aranyozott szobrok a közép-európai barokk muvészet kiváló alkotásai.
Bencés Apátság barokk temploma Tihany
Ezeket méltón egészítik ki az 1889-90-ben végzett restaurálás során Lotz Károly, Székely Bertalan, Deák-Ébner Lajos által festett mennyezeti faliképek. A templombelso felújítása 1996-ban fejezodött be.

Bencés Apátsági Múzeum
A múzeum a templommal egyidoben épült rendházban kapott helyet. A négyszögletes egyemeletes épülettömb a templom déli falához csatlakozik, az épületszárnyak négyzetes alakú belso udvart zárnak körül. A rendházban lakott Magyarország utolsó uralkodója Habsburg IV. Károly király és Zita királyné, mikor az antant hatalom 1921. október 26-31. között az apátság épületébe internálta, mielott Madeira szigetére számuzték. Az épületben ismét szerzetes közösség él. Az új kiállítóterem, melybe a templomon keresztül juthat a látogató, idoszaki kiállításoknak ad helyet.

András kriptája
I.András király által, 1055-ben - a monostor alapításával egyidejuleg - épített háromhajós román csarnokkripta az egyetlen korabeli épségben fennmaradt magyarországi királyi temetkezohely. A kriptában nyugszik az 1060-ban elhunyt király.
Tihany - András kriptája
A népi építészet emlékei
Tihany középkori eredetű, hagyományos kultúrája az 1950-es évekig élonek mondható. A vár, ill. az apátság birtokán dolgozó tihanyi lakosok jellemzoen szegények voltak, ez építészetükben is megmutatkozott. Gyakran egy telken több egyszoba-konyhás zsellérházat is építettek. A házakban jellemzoen középen volt a füstös konyha - a füst a kémény nélküli házteton és az ajtón távozott - amit a 19. században felváltott a szabadkéményes, füstelvezetésu konyha. A konyha mellett volt egy szoba, a másik oldalon a kamra, pajta és istálló. A konyhában kemencével, a szobában ún. szemes cserépkályhával fűtöttek. A házak fala sövényfonású tapasztott fal, fehérre meszelve és sárba rakott jellegzetes szürke színu tihanyi bazalttufa kofal, fedele nád. Bútorzata több korosztályt kiszolgáló keményfából készült. A számos műemlék jellegű házból ma eredeti állapotban, berendezve látogatható a Pisky sétányon az ún. parasztgazda háza, és a hálászcéh
háza,  a Batthyány J. utca végén a fazekasház, a többi védett ház ma is lakott vagy egyéb turisztikai célokat szolgál.

Református templom, harangláb
A református templom 1793-ban épült, egyszeru téglalap alaprajzú építmény, ettol nyugatra emelkedik a négy fehér pilléren álló zsindellyel fedett, ma is használt harangláb.
Református templom, harangláb Tihany

Babamúzeum
Visszhang u. 4.

Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Pisky Sétány 12.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése