Siófok






Siófok


Nagyításhoz kattintson a képre!Siófok a Balaton keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják. A város Somogy megyéhez tartozik. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 kilométert foglal el.




Siófok neve hallatán szinte minden esetben más-más élmény, emlék éled újra a fejekben. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ez a város izgalmas, érdekes és sokszínű.




LÁTNIVALÓK





A Siófoki Kikötő


Igen érdekes látnivaló a Siófoki Kikötő, ahonnan a menetrendi sétahajók indulnak. A legnagyobb hajóforgalom itt zajlik a Balatonon. A kikötő épülete előtti parkban áll a balatoni gőzhajózás 100., 125. és 150. jubileumára felállított emlékmű. Északi szélén áll Vilt Tibor Balatoni sellő című szobra. A mellette lévő parkban található Siófok régi nevezetessége, a rózsakert, amely ismét feléledni látszik a gondos kertészek munkája nyomán. A hagyományos Balatonátúszó versenyek célja is itt van, ezért 1997-ben Siófok városa az első balatonátúszó, Szekrényessy Kálmán emlékére mészkőszobrot állított e helyre. A parkban tovább sétálva láthatjuk Somogyi József Halászok (1971), nem messze tôle pedig Varga Tamás: Karinthy (1997) szobrát.


Meteorológiai Obszervatórium


A nyugati mólónál van a vitorláskikötő, valamint a város egyik jellegzetes épülete, a Meteorológiai Obszervatórium, ahonnan az egész Balaton környéke az első viharjelzést kapja. Az állomás udvarát Borsos Miklós szobra, az Uránia díszíti.


Thanhoffer-villa


A Petőfi sétány közepén található a Thanhoffer villa (Horthy Miklós egykori főhadiszállása), amelyben jelenleg nyilvános könyvtár működik.


Krúdy-villa


Az író ebben a házban töltötte 1914-től 1919-ig minden nyarát. Krúdy Gyulát egyébként egész életére szóló emlék kötötte Siófokhoz, ahol nyaranta Várady Gyula, Siófok fürdőtelep egykori bérlőjének vendége volt. Itt ismerte és szerette meg a nála 21 évvel fiatalabb Várady Rózsa Zsuzsát, akit később feleségül is vett.







Víztorony


Siófok központjában a Szabadság téren magasodik a 45 m-es Víztorony, amely a város egyik jellegzetes épülete. Guth Árpád és Gergely Jenő tervei szerint épült 1912-ben.








Plébánia-templom


Siófok középületei közül kiemelkedik a neoromán Plébánia-templom, amely 1903-ban épült. Bejárati ajtaja felett Muzsinszki Nagy Endre, nemzetközi hírű festőművész alkotása látható. A templom neoklasszicista stációképeit Büky Béla, míg a diadalívet, amelynek közepén Patrona Hungariae trónol és fogadja a magyar szentek hódolatát, Leszkovszky György festményei teszik lenyűgözővé. A templom üvegfestményei Róth Miksa műhelyében készültek. Az épület szentélyét a II. Vatikáni Zsinat rendelkezései alapján 1980-ban Osztie György színtervei szerint alakították át. A pasztoforium Madarassy István ötvösművész munkája. A főoltár mögött látható egy XVII. századi tiroli mester nagyszerű alkotása, a fejét jobbra hajtó szakállas, töviskoronás Krisztus. A templomban található az egész Balaton-vidék legnagyobb orgonája.


Evangélikus templom


Az Oulu parkban (Oulu, Siófok finn testvérvárosa) található a Makovecz Imre Ybl-díjas építészmérnök által tervezett Evangélikus templom. Ez a négykapus, fölfelé tájolt, 120 férőhelyes, 80 százalékban faszerkezetű építmény nemcsak a város, de az ország legszebb és legmodernebb evangélikus temploma.






Vendég-ház


A Fő utcában a Sió bal partján, egészen a híd közelében áll egy XVIII. században épült Vendég-ház, későbbi nevén Fogas és Borharapó. A belváros egyik legértékesebb építészeti öröksége ez a tornácos, nyitott folyosós barokk épület.




A VÁROS NEVEZETESSÉGE



Ezüstpart


A Sió másik oldalán Zamárdi fele haladva az ún. Ezüstparton vagyunk, ahol modern üdülők, szállodák épültek, lehetővé téve sok ezer ember üdülését. A tízemeletes épület északi oldala előtt a strandon helyezték el Marton László "Női torzó" című szobrát.


FÜRDŐKULTÚRA



Siófok közel 15 kilométeres partszakaszán több fizetős strand, igyenes strand és ingyenesen fürdésre használható szabad partfelület található. Az alábbiakban a jelentősebb fürdőhelyeket vesszük sorra.


Nagystrand


A város közepén, a Petőfi sétány mellett található Nagystrand nemcsak a Balaton, hanem az ország leglátogatottabb strandja is. Területe több mint 8 hektár, befogadóképessége 13 000 fő. A Nagystrand keleti oldalán 2005. tavaszán fejeződött be a mederkotrás és a kinyert anyag felhasználásával egy homokos partszakasz, homokföveny kialakítása, amely főleg a kisgyermekes családok számára újabb vonzerőt jelent. Napközben fizetőstrandként működik, este hét órától hajnalig élménypark jellegű szórakoztató központ. Itt található a Coke CLub, amely főleg a fiatalok körében nagyon ismert, és közkedvelt. Nap, mint nap változatos programok, sportolási lehetőségek várják a közönséget, az esti órákban az ország legnépszerűbb előadóinak és zenekarainak közreműködésével ingyenesen látogatható könnyűzenei koncertek vannak.


Gamásza strand


Siófok keleti szélén, a világosi magaspart alatt, a város határától mintegy 100 méterre található. Megközelíteni legegyszerűbben a balatonvilágosi vasútállomástól - a Zrínyi utcába lefordulva, s onnan Siófok felé -, vagy Siófokról a parti úton kelet felé haladva a Baross utcán - régi nevén Latinka Sándor utca. A mintegy 100-150 méter hosszúságú, 50 méter szélességű területen a pázsitot részben fák árnyékolják. A strandon vízimentő működik. A környék zártsága miatt elsősorban a közelben élők, nyaralók használják.


Siófok - Sóstói strand


A Gamászai strandtól 1,5-2 kilométer távolságra találjuk a város egyik legnagyobb fizetős fürdőjét. A bejárata közvetlenül a parti útról nyílik. A bejárat mellett és a strandon több üzlet, kölcsönző és más szolgáltató működik. Közvetlenül a bejárat mellett internet kávézó található, amely főszezonban csak reggel 6 és 8 óra között zár be a takarítás idejére. A gépeken szabadon használható az USB port, lehetőség van CD írásra. A strandon minden kényelmi szolgáltatás, illetve nagy csúszda, több sportpálya és játszóterület is található.


Siófok-Balatonszabadi - szabad strand


A Siófok felé tovább haladva, a Sóstói strandtól mintegy ezer-háromszáz méterre, a balatonszabadi vasútállomásnál találjuk a környék népszerű ingyenes fürdőhelyét. Közvetlenül a parti út mellett fekszik a egy kb. 200 méter hosszú, 15-30 méter széles nyitott, pázsitos terület, ahonnan néhány lejáró vezet a vízbe. A pázsit gondozott, de a viszonylag forgalmas út miatt csak azoknak ajánlják, akiket egy kis zaj nem zavar.


Siófok - Újhelyi strand


A Sió-csatorna hídja után, az Erkel utcából jobbra letérve, a Betlen Gábor utca végén találjuk az Újhelyi strandot. A strandon öltözők, zuhanyzók, ingyenes illemhelyek, büfék, kölcsönzők működnek, 2006-ban napi 300 forintért (plusz letét) akár értékmegőrzőt is használhattak a fürdőzők. A strandon csúszda is van. Járművel parkolni a strand előtti út két oldalán ingyenesen lehet.


Siófok - Ezüstparti szabad strand


A parton a Deák Ferenc sétányon Zamárdi irányába tovább haladva 500 méter megtétele után megkezdődik egy hosszú szabad strand, amit néhol üdülők, más magánterületek szakítanak meg. Több helyen vendéglátó "szigeteket", WC-ket találunk. Kiépített sportpályák és gyerekeknek kialakított játszóerek is vannak. A széles parti sáv pázsitja viszonylag gondozottnak tűnt, amikor arra jártunk.


JELLEMZŐ PROGRAMOK

Tavaszi fesztivál
Balatoni szezonnyitó
Aranykagyló Fólklórfesztivál
Sió-Miss Balaton Szépségverseny
A Bor és Kenyér Ünnepe
Nemzetközi Tojásfesztivál
Siófok Város Napja


KULTÚRA



Kálmán Imre Emlékház


A Kálmán Imre Emlékház hűen reprezentálja a város nagy fiának életét és munkásságát. Egykori szülőháza ma a város múzeuma, melyben látható például a mester zongorája, számos használati tárgya, eredeti kottái. A múzeum bemutatja Kálmán Imrét, hiteles pályaképet ad gyermekkoráról s az itt töltött tanulóéveiről. Külön erénye a kiállításnak, hogy a századforduló hangulatát idézve, kortörténetileg hiteles környezetben mutatja be anyagát. A kiállítás kitér a Siófoktól távol töltött évekre is, bemutatva, hogy a zeneszerző sikeres pályafutásának csúcsán sem szakította meg kapcsolatait szülővárosával.


Kálmán Imre Kulturális Központ


A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ a város legnagyobb közművelődési intézménye. Siófok központjában, a Víztorony mellett, a 2006-ban átépített Fő téren található. Az intézmény előtt a világhírű szobrászművész, Varga Imre szoborparkja áll. Az épület bejárata előtt a város jeles szülöttének, Kálmán Imrének a mellszobra fogadja a látogatókat. A központ 482 férőhelyes, légkondicionált színháztermével a térség legnagyobb művelődési intézményének számít. A Kulturális Központ alkalmas színházi produkciók, kulturális bemutatók és konferenciák rendezésére. Ősztől tavaszig a városi polgárság kulturális igényeit szolgálja, a nyári idegenforgalmi szezonban - valamint elő-és utószezonban - a magyar és külföldi vendégeknek egyaránt nyújt kulturális kínálatot.


Ásványmúzeum


Magyarország legnagyobb és legszebb magángyűjteménye 1986 júniusa óta látogatható Siófok centrumában,a Kálmán sétány 10. alatt. A Kövecses-Varga Lajos által létrehozott, államilag védett gyűjtemény kiállítótáróiban mintegy 3000 ásványt csodálhatnak meg a látogatók. Helyszűke miatt az ásványok zsúfolásig megtöltik az 54 vitrinszekrényt, amelyeket öt teremben lhelyeztek el, ezek: Magyarország, a Nagyvilág, a Felvidék, Kapnikbánya és egyéb erdélyi pl.: óradnai, nagybányai, felsőbányai ásványok. Az Erdély területéről származó ˝bányavirágokat˝ tekintve bizonyára az egész Földön nincs teljesebb magánkollekció.


Tojásmúzeum


A Tojásművészeti Kiállítás a Dél-Balatoni Kulturális Központban 2003. októberében nyílt meg a tojás világnapján,­ az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként. A szervezők ezzel az időszakos kiállítással kívánták megalapozni az állandó tojásművészeti központ kialakítását.


A kiállításon különböző dísztojások láthatók, amelyeken nem csak a népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza figyelhető meg, hanem az újabbnál újabb kreatív díszítő formák is.


Rádiós Hírközlési Múzeum


Fiatalok és idősek napi szinten kerülnek kapcsolatba a hírközléssel, például internetes levelezés közben. A múzeumot társadalmi összefogással teremtették meg és társadalmi munkában üzemeltetik. Belépődíj nincs.


Galériák


Jordán Galéria
Siófok Galéria
Szilfa Galéria




Siófok látnivalói képekben:
http://www.panoramio.com/user/3568517/tags/Siofok

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése