Keszthely

Keszthely
Nagyításhoz kattintson a képre!
 
Keszthely
Keszthely városát a Nyugat-balatoni Régióban találjuk, amely sajátos helyet foglal el Magyarország térképén, hiszen fontos desztináció mind a belföldi, mind a külföldi turisták számára. Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. A városnézést - mind oly sok esetben - itt is kezdjük a Fő téren.

Keszthelynek a középkorban két központja volt, a mai Fő tér és a kastély környéke, a látnivalók többsége ma is e két helyen és az őket összekötő sétálóutcában láthatók. A városnézést - mind oly sok esetben - itt is kezdjük a Fő téren.

 

LÁTNIVALÓK



Városháza

A Városháza épülete ad otthont a Polgármesteri Hivatalnak. A ház alapjai 18. századiak, mai formájában copf stílusú.
A Fő téren álló városháza 1769-ben, késő barokk stílusban Hofstädter Kristóf tervei alapján, megyei szállásháznak épült, majd keleti irányban bővítve, copf stílusban építették át. Mai funkcióját az 1930-as években, a postapalota felépülését követően nyerte el; a közelmúltban teljesen felújították.
A városnézést kezdjük a Fő téren. Itt található a Városháza , benne a Polgármesteri Hivatal, amelynek alapjai 18. századiak, mai formájában copf stílusú. A városháza 1769-ben épült, eredetileg Megyeházának, copf stílusban. Később két épületszárnnyal bővítik, s 1865-től 1897-ig a Georgikon mezőgazdasági tanintézetének ad otthont. Később a Főpostának, majd a Balatoni Múzeumnak is helyet adott. 1931-ben előbb a posta, majd 1935-ben a múzeum is kiköltözik. 1935-óta a Városháza épülete, amit 1985-ben újabb épületszárnyakkal bővítettek.

Cím:
Keszthely, Fő tér 1.

Gótikus plébániatemplom

Az eredeti ferences templom 1386-ban épült gótikus stílusban a fenékpusztai erőd köveiből. A török időkben várrá alakították át, majd a ferencesek barokk stílusban újították fel. Szentélyében balra Festetics Kristóf fekete márvány síremléke, a másik oldalon Laczkfy István nádornak vörösmárvány sírfedele látható. Tornya 1878-ban épült. A templom érdekessége az 1974-ben feltárt XV. századi reneszánsz freskó, mely sok látogatót vonz.
A város főterén láthatjuk a gótikus plébánia templomot, mely már 1386-ban létezett. A templom a ferencesek számára épült, szentélyén gyönyörű gótikus festményeket láthatunk. Az idők során a templom pusztulni kezdett, így a török idők után barokk stílusban állították helyre. A templom neogótikus tornyát 1880-ban építették.
A plébániatemplom a keszthelyi főtéren található. Ez Keszthely legrégebbi épülete. Az eredeti ferences templom 1386-ban épült gótikus stílusban a fenékpusztai erőd köveiből. A török idejében várként is funkcionált, sosem vették be. Később a ferencesek barokk stílusban újították fel. Szentélyében balra Festetics Kristóf fekete márvány síremléke, a másik oldalon Laczkfy István nádornak vörösmárvány sírfedele látható. Tornya 1878-ban épült.




A templom érdekessége a főhalyó mennyezetén található, 1974-ben feltárt XV. századi reneszánsz freskó, amely hazánk legnagyobb gótikus freskótöredéke és sok látogatót vonz.

Cím:
Keszthely, Fő tér
Festetics kastély

A sétáló utca folytatása a Kastély utca, amely a Festetics kastély főbejáratához vezet. Valaha itt éltek az uradalom alkalmazottai. Az utca képét ezek a paraszt barokk épületek határozzák meg. Ebbe a miliőbe jól illeszkedik az 5. szám udvarán kialakított Párizsi udvar.

A Festetics kastélyt 1745-ben kezdték építeni, mai formáját 1884 és 1887 között nyerte el. A 101 helyiséges épület ma múzeum és konferencia központ. Legértékesebb helyisége az 1799-1801 között épült könyvtárterem, amelynek bútorzata eredeti, könyvállománya 86 000 kötet.

16 terem mutatja be a 18-19. századi főúri életmódot, de itt tekinthetők meg a Magyar nemzeti Múzeum legszebb díszfegyverei és a híres Windischgraetz trófea-gyűjtemény is. A tükörterem az idegenforgalmi szezonban naponta ad otthont koncerteknek.A kastély bejárata előtt látható a család leghíresebb tagjának Festetics Györgynek (1755-1819) a szobra. Az eredetileg 42 hektáros park természetvédelmi terület, francia kertből és számos faritkaságot tartalmazó angolparkból áll.

A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Az előkertet vadgesztenyefák, törökmogyoró, orgonák, feketefenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, és Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti. A kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben két szökőkutat is magába foglaló francia kertben gyönyörködhetünk, amely mögött tíz hektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ősöreg fák között kanyarognak, köztük 400 éves is akad.

A XVIII. - XIX. századi főúri életformát bemutató állandó kiállítás 18 termet foglal magába, látható többek között Festetics Kristóf egész alakos fába faragott reliefje, valamint fiának, az ugyancsak jogász Pálnak a több mint 2000 márvány darabkából összerakott Itáliában készített mozaikképe is. A számtalan romantikus festmény, barokk bútor és különleges tárgy - kínai, japán és meisseni vázák - mellett itt található Magyarország legnagyobb, és egyetlen épen maradt magánkönyvtára. A több mint 90 ezer, főleg 18. és 19. századi kötetes könyvtár neoklasszicista stílusú bútorzata 200 éves; Rómában készített márvány szobrok díszítik, köztük Diananak, a vadászat mitológiai istennőjének gyönyörű szobra. De látható itt 1808-ban készült földgömb, 200 éves hársfából készült csillár, sőt az 1797-ben épített 33 m hosszú Phönix nevű gálya eredeti tervrajza is.

A kuwaiti Rajab Tareq múzeum anyaga a Marokkótól Indiáig elterülő iszlám világ művészetét mutatja be. Ezüst és arany ékszerek, aprólékos művészettel kivarrt ruhák, drágakövekkel díszített övek, nyakláncok, fejdíszek is láthatók itt, az ezüstözött hüvelyű díszes tőrök, vázák, kancsók és főleg a régi, kézzel írott, díszített könyvek valamint a csodás épületekről készített fényképek mellett. De láthatók itt a Korán, régi perzsa kézírásos példányai, képekkel díszített meséskönyv, török mintás kézimunkák, amulettek, talizmánok, egyiptomi rézkovács tálak és áttört edények is.
Helikon emlékmű

A Fő térről indul a Balaton partra vezető Erzsébet királyné útja, amelynek villái a 20. század elején épültek. Vele határos a város legnagyobb zöldfelülete a Helikon park. Itt található az 1817-1819 között megrendezett Helikon Ünnepségek emlékére emelt Helikon emlékmű, amely a város egyik jelképévé vált.

FÜRDŐKULTÚRA



A város három stranddal várja a fürdőzni, napozni vágyókat: Városi, Helikon és a Libás strand.

Városi strand

Az első vízre épített fürdőház 1864-ben készült. Az első kerek fürdőszigetet az 1880-as években építették, amit 1893-ban díszes bejárattal két szigetből álló fürdővé bővítettek. Felújítás helyett 1960-ban fém- és betonlemezből új szigetfürdőt építettek. Az elmúlt években, több ütemben az eredeti faszerkezetet állították helyre. A mai Városi strand helyén még a 20. század elején is nádas, és bérelhető csónakok kikötője volt.

Helikon strand

Az I. világháborút követően a megnövekedett vendégforgalmat a szigetfürdő már nem tudta fogadni, ezért a partot rendezték és 1927-ben megnyílt az új strand, amit az elmúlt évtizedben tovább bővítettek. A déli szabad strandot már a 20. század elejétől kezdődően egyre több fürdőző kereste fel. Az 1930-as években tovább nőtt a forgalma. A szabad strand helyén az ’50-es évektől fokozatosan épült ki a Helikon strand.

Libás strand

A zámori városrészhez közel található a Libás szabadstrand. Közvetlen közelében 2004-ben került átadásra a keszthelyi Phoenix vitorláskikötő. Esténként funky, latin és progressive zene szórakoztatja a strandra látogatókat.

JELLEMZŐ PROGRAMOK



A Balaton part hagyományos rendezvénye a májusban zajló Balaton Fesztivál és a július végi borutca, a Balaton környéki borok kulturális műsorokkal fűszerezett bemutatója.

KULTÚRA



Balatoni Múzeum

A Balatoni Múzeum állandó kiállításain a Balaton kialakulásáról, állat- és növényvilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék ásatásairól láthatnak tárgyi emlékeket. Termeiben évente 4-5 történeti és képzőművészeti időszaki kiállítás is megtekinthető.

Helikon Kastélymúzeum (Festetics-kastély)

A város kulturális rangját leghíresebb birtokosai, a Festeticsek teremtették meg. XVIII. századi kastélyuk fő látnivalója a Kastélymúzeum és a Hintómúzeum. Az épületben rangos koncertek, mesterkurzusok nyújtanak élményt a komolyzene kedvelőinek. 7,2 hektáros angol stílusú parkját növényritkaságok díszítik. Állandó kiállításai: a főúri életforma, 1100 év fegyverei, 4 földrész trófeái, ritkaságok.

Népviseletes Babamúzeum - Panoptikum - Csigaparlament

Európa legnagyobb babamúzeuma. A Panoptikumban 40 híres ember életnagyságú figurája tekinthető meg, korabeli öltözékben. A Csiga Parlament 4.5 millió darab, 28 millió éves pannon-tengeri csigából készült óriásmakett.

Marcipán Múzeum és Cukrászda

A családias hangulatú cukrászdában a különleges marcipándesszertekből is széles a választék. A cukrászda mögötti Marcipán Múzeumban mintegy 100, marcipánból készített díszmunka látható.
A Marcipán Múzeum és Cukrászda Keszthelyen, a Festetics Kastély közvetlen közelében, a Kastély tornyával szemben lévő mellékutcában található. A szép épület első felét a családias hangulatu cukrászda foglaja el, ahol saját készítésű könnyű, tejszínes tortákat, házias süteményeket kínálunk vendégeinknek, de lehet itt kapni kávé és fagylaltspecialitásokat, marcipán desszerteket,és figurákat, széles választékban.

A cukrászda mögött van a Marcipán Múzeum, amely egy állandó cukrászati kiállítás, ahol 50 m2-en 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka található, amelyek itt készültek, főként a cégtulajdonos, Simonfai Jenő, és felesége, Ágnes művei.

Cím:
Keszthely, Katona József utca 19.
Telefon: 83/319-322


Georgikon Majormúzeum

A Georikon épületének szomszédságában épült ki folyamatosan az oktatást szolgáló majorság. A nagy magtár 1817 és 1825 között készült el. A létesítményeket a II. világháborút követően nagyon elhanyagolták. Az épületegyüttes az 1971-ben létrehozott Georgikon Majormúzeumnak köszönheti felújítását, amelyben ma több érdekes kiállítás várja a látogatókat.

Rádió és Televízió Múzeum

Magyarországon egyedülálló kiállítás. A látogatók egy helyen tekinthetik meg a régi rádiókat, lemezjátszókat, zeneszekrényeket, magnókat és a hazai televíziózás és tv-készülék gyártás legősibb darabjait.

Balaton Kongresszusi Központ és Színház

Évente 100 - 120 színházi előadás zajlik az épületben. Az intézményben és annak közreműködésével zajló kulturális események, fesztiválok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a „Balaton Fővárosa” levédett cím mellé, Keszthely „ A Kultúra Magyar Városa 2006” kitüntető elismerést is elnyerte.

Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház

Az intézményt 1952-ben alapították. Ekkor meghatározott feladatát, miszerint a lakosság önművelődési és szórakozási igényeit kell kielégítenie, jól látta el. Az intézmény gazdája a Helikoni rendezvénysorozatoknak, szervezője a Zalai Borcégér Fesztiválnak, 2001-től a Keszthelyi Nyári Színház szervezője.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése