Balatonfüred

Balatonfüred a Balaton északkeleti részének központja. A déli lejtésű dombokon szőlőskertek, gyümölcsösök sorakoznak. A patinás üdülőhely - érdekes módon - eredetileg nem a Balatonnak köszönheti rangját, hanem a tó partján fakadó szénsavas forrásoknak. A vizet ivókúrákra, az 1730-as évektől kezdve pedig (melegítve) fürdőzésre is használták


BALATONFÜRED - LÁTNIVALÓI

Kerek templom
A település jellegzetes épülete 1864-ben építették, klasszicista stílusban.

Jókai Mór emlékkiállítás
Jókai Mór 1871-ben épített eklektikus stílusú nyaralójában emlékkiállítás mutatja be a nagy író füredi életét.
Jókai Mór emlékkiállítás Balatonfüred

Kossuth Lajos-forrás ivócsarnoka
A fürdőhely centrumát alkotó Gyógy tér középpontja 1800-ban épült, 1853-ban Fruman Antal tervei alapján átalakították. Az oszlopokra erősített táblákon magyar költőknek a savanyúvizet dicsérő verseit olvashatjuk. A Kossuth Lajos-forráson kívül még négy forrás fakad a Gyógy téren, ezeket a szénsavas vizeket főként a szívbetegek és keringési zavarokban szenvedők gyógyítására használják.

Szent Mihály-templom
A város legrégebbi és legjelentősebb műemléke, amit egy ókori római villa maradványaira építettek, ma már csak az 1966-ban restaurált romok láthatók.

Református templom
Füred óvárosának központjában áll, az 1830-ban felszentelt, klasszicista stílusú templom. Különös értéke, hogy eredeti berendezése teljes épségben megmaradt.

Tagore sétány
A páratlan szépségű, platánokkal végigültetett Tagore-sétányt, a kiállított képzőművészeti alkotások valóságos szoborparkká avatják.
Tagore, a szívkórházbeli kezelésének emlékére fát ültetett. Mellé emléktáblát tettek, amelyen a költő ez alkalomra írt verse olvasható. Tagore példáját először indiai politikusok követték, s ezután néhány év alatt hagyománnyá vált, hogy az itt megfordult híres személyiségek fát ültetnek a parkban.
Tagore sétány Balatonfüred


BALATONFÜREDI PROGRAMOK

Balatonfüredi Borhetek
A boros gazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban, augusztus közepétől, két hétig várják a vendégeket. Minden este nívós hazai és külföldi népművészeti együttesek lépnek fel a Móló Színpadon, augusztus 20-án pedig egész napos, tűzijátékkal tarkított program várja az érdeklődőket.

Első Hajó fogadása
Hagyományos, visszatérő rendezvény az Első Hajó fogadása, mely a hajózási szezon kezdetének jelképes mozzanata. Minden év tavaszán (április eleje) Siófokról indul az évad első hajója, melyet a balatonfüredi kikötőben fogadnak ünnepélyes keretek között.

Balatonfüredi Évadnyitó Vitorlabontó Ünnepséget,
Minden év májusában kerül megrendezésre, mely a balatoni idegenforgalmi szezon nyitányának szimbóluma is A rendezvénysorozatot színes sport és kulturális programok gazdagítják. Ilyenkor indulnak az első vitorlásversenyek, ekkor kezdődnek a folklórműsorok a Móló Színpadon, s ekkor nyílnak az első kiállítások, tárlatok is.


Anna-bál
Anna naphoz legközelebb eső júliusi hétvégén rendezik meg. Az ország egyik legrégebbi bálja, nem csak Balatonfüred, hanem egész hazánk ékessége is. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, akik másnap hintón kocsikázva vonulnak végig a városon, majd a tiszteletükre adott fogadást követően, a Balaton egyik legrégebbi és legszebb vitorlásán, a Nemere II. fedélzetén sétahajóznak a csodálatosan kéklő tó vizén.

Öbölátúszó verseny
Wesselényi Miklós, az első Tihany-Balatonfüred táv átúszójának emlékére indítottak útjára a szervezők. 1994 óta rendezi meg augusztus elején.

Szüreti Felvonulás
Balatonfüreden a szüreti mulatságok hagyományait felelevenítve rendezik meg minden szeptemberben a Szüreti Felvonulást. A borosgazdákból, borrendekből, néptáncosokból, lovaskocsikból, huszárokból álló menet a városi fúvószenekarok vezetésével végigvonul a településen a Vitorlás tértől a Vásárcsarnokig, ahol színes folklór műsor, utcabál, és kirakodóvásár várja a közönséget.
Szüreti Felvonulás Balatonfüred

Nemzetközi Költő Versenyt és Találkozó
A híres olasz költő Salvatore Quasimodo tiszteletére rendezik meg szeptember elején a költő nevét viselő találkozót. A költő 1961-ben járt Balatonfüreden, Rabindranath Tagorehoz hasonlóan a városban nyert gyógyulást. Ő is emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg Balatonfüredhez fűződő érzéseit. A költőverseny mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése