Tapolca

Tapolca, természeti érdekességei, kultúrtörténeti hagyományai és műemlékei miatt igen látogatott hely. Környéke elsőrangú kirándulóvidék. Tapolcáról könnyen elérhetők a Tapolcai-medence legszebb bazalthegyei, elsősorban a Szent György-hegy (6 km) és a Csobánc (4 km).
Északnyugati irányban Sümeg 18 km, dél felé Szigliget mindössze 12 km.
A nyári rendezvényeknek egyedülálló helyszíne a mediterrán hangulatú Tóparton felállított Víziszínpad, ahol évek óta színvonalas nyáresti zenei események zajlanak.

Tapolca szallas.eu
Évről-évre ismétlődő elemei a rendezvénysorozatnak a Dr. Papp Pál, majd Csermák József Emlékverseny, a Tapolcai Pörköltfőző Verseny, a Kenyérszentelés, a katonai tiszteletadással és díszsortűzzel színesített ünnepélyes zászlófelvonás, a Cigány és Német Nemzetiségi Nap, a nagysikerű utcabál, valamint a Testvér- és Partnervárosi Találkozó.
Meghatározó szerepük van a városban működő kulturális egyesületeknek, művészeti csoportoknak is. A teljesség igénye nélkül kiemelkedő, a város hírnevét messze vivő csoportok a következők:
Tapolca zenekar
Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar, Kinizsi Táncegyüttes és Kulturális Egyesület, Batsányi Táncegyüttes, Tapolcai Musical Színpad, Tapolcai Kamarakórus, Batsányi Kórus, és a középkori zenét játszó Musica Buffa.

LÁTNIVALÓK

Tavasbarlang
Telefonszám: 87/412-579
Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

A Közép-Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található.
Tapolca természeti ritkaságát, 1902-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották.
Tapolca - Tavasbarlang
A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni.
A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklet, a közel 100 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget.

Római katolikus templom
Román stílusban készült a XIII. század elején. Turul ispán építtette egy korábbi, XI-XII. századi templom helyén. A XV. században gótikussá alakították, 1757-ben Padányi Bíró Márton veszprémi püspök barokk stílusban bővítette. Ekkor készült a torony, és a hajó boltozata. A gótikus szentély külső falán XV. századi freskó maradványai láthatók.

Bauxitbányászati gyűjtemény
A Bakonyi Bauxitbánya Vállalat hozta létre, amely a templom mellett álló  1872-ben épült zárdában látható.

Romkert
A templom dombon, a római katolikus templom körül található. Konzervált állapotban látható a római birtok központ épületeinek maradványai, s Turul ispánnak a római falakra ráépített udvarházának romjai. Az utóbbit a karthauziak a XV. század második felében fákkal megerősített kastéllyá alakították át, az ásatások a templom és az iskola között tárták fel a maradványokat.

Plébánia épülete
Az általános iskola is középkori eredetű, ez utóbbihoz kapcsolódik az ún. kántorház amely Tapolca legrégebbi, több évszázados iskolája volt, ma a Városi Múzeum otthona

Malom-tó
A  városka legkedvesebb helye. Itt erednek a település névadó forrásai, amelyeket talán már a rómaiak is tóvá duzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele. Sétánya mentén áll Batsányi János szobra, Segesdy György alkotása (1960). A költő szülőháza a róla elnevezett, szomszédos utca 12-es számú háza helyén volt.
Tapolca Malom-tó

Szent Antal Bormúzeum
Bortörténettel, a borospince kialakulásával és a környék szőlőtermesztésének hagyományaival ismerkedhetünk meg, mindezt borkóstolással egybekötve.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése